...bevat 3109 foto's

Open Grensmaasdag 6 juni 2015

31 mei 2015

Blik achter de schermen bij grootste rivierbeveiligingsproject

 

In Nederland met boottocht en natuurexcursies

 

Open Grensmaasdag in

Itteren en Borgharen

Consortium Grensmaas en Rijkswaterstaat Maaswerken organiseren zaterdag 6 juni de Open Grensmaasdag.

Van 10 tot 17 uur kan iedereen een blik achter de schermen werpen bij het grootste rivierbeveiligingsproject van Nederland.

Itteren is de centrale locatie van de Open Grensmaasdag. Rond Kasteelhoeve Hartelstein aan de Hartelsteinweg krijgen bezoekers een gevarieerd programma aangeboden. Dat voorziet onder meer in boottochten van ruim een uur naar de werklocatie Bosscherveld. Ook kan het publiek met een traditionele Amerikaanse schoolbus naar Borgharen. Onder leiding van professionele gidsen zijn daar de hele dag rondleidingen in het nieuwe natuurgebied. In Borgharen kunnen bezoekers ook een blik werpen op de indrukwekkende rivierverruiming.

De drie hoofddoelstellingen van het project Grensmaas zijn: hoogwaterbescherming,  natuurontwikkeling en grindwinning. Alle partijen die bij het project betrokken zijn, presenteren zich tijdens een markt op de historische binnenplaats van Kasteelhoeve Hartelstein. Dat zijn onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Maasgrind, Waterschap Roer en Overmaas, Rijkswaterstaat, en de Reddingsbrigade Maasplassen , maar ook Vlaamse natuurorganisaties en NV De Scheepvaart. De Stichting Emmaus presenteert zich tijdens de markt met kringloopspulletjes.

Bezoekers kunnen ook de bijzondere hydraulische kranen en ander groot materieel bekijken, dat ingezet wordt bij de uitvoering. Bovendien krijgen ze tekst en uitleg over het gigantische grinddepot en de twee verwerkingsinstallaties in de werkhaven.

In Kasteelhoeve Hartelstein is een foto-expositie over de uitvoering van het project en is een van de skeletten uit het vermaarde paardengraf van Borgharen tentoongesteld. Bovendien zijn er doorlopend presentaties over het project.  

Voor de jeugd is er een speciaal parcours uitgezet om een ritje mee te maken in een dumper, of een van de grote trucks. Op de binnenplaats van Hartelstein is een spellencircuit uitgezet en staat een megaspringkussen. Ook kunnen er grindstenen beschilderd worden.

Op de locatie in Itteren is voldoende parkeergelegenheid. Bovendien is er een ruime fietsenstalling. een

 

Consortium Grensmaas, het samenwerkingsverband van grindbedrijven, aannemers en Natuurmonumenten, is nu zeven jaar bezig met de uitvoering van het project Grensmaas. Dat project strekt zich over een lengte van zo’n 50 kilometer uit van Maastricht tot de gemeente Maasgouw. Het Consortium gaat op elf locaties aan de slag met rivierverruiming en natuurontwikkeling, die gefinancierd worden met de opbrengst van de zand- en grindwinning. Inmiddels is de locatie Borgharen helemaal klaar. Daar is zowel de rivierbeveiliging als de inrichting van het natuurgebied van 125 hectare afgerond. Dat betekent dat Borgharen verlost is van het imago van Maasdorp, waarvan de inwoners nagenoeg elk jaar op de vlucht moeten voor het hoogwater. Het enthousiasme over de nieuwe natuur is groot. Een groep inwoners van Borgharen volgt zelfs een cursus om recreanten als natuurgids rond te kunnen leiden.